Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

         
chronic fatigue syndrome (CFS)

         

Ερμηνεία:

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) ορίζεται ως η επίμονη κόπωση, που διαρκεί περισσότερο από  6 μήνες και  βιώνεται σωματικά και γνωστικά. Τα γνωστικά συμπτώματα γενικά πιστεύεται ότι είναι μια ήπια γνωστική έκπτωση, αλλά τα άτομα με CFS τα περιγράφουν υποκειμενικά ως «ομίχλη του εγκεφάλου, brain fog». 

Η βλάβη δεν είναι πλήρως κατανοητή και συχνά περιγράφεται ως αργή σκέψη, δυσκολία εστίασης, σύγχυση, έλλειψη συγκέντρωσης, ανικανότητα του να θυμάται κανείς,  ή θολούρα ή αοριστεία  στις διαδικασίες της σκέψης. 

 Τα αίτια της «ομίχλης του εγκεφάλου» και η ήπια γνωστική εξασθένηση έχουν διερευνηθεί. Πιθανές φυσιολογικές συσχετίσεις μπορεί να οφείλονται στις επιδράσεις της χρόνιας ορθοστατικής δυσανεξίας (COI, chronic orthostatic intolerance) με τη μορφή του Συνδρόμου Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (POTS, Postural Tachycardia Syndrome) και στη μείωση της εγκεφαλικής ροής αίματος (CBF, cerebral blood flow). Επιπλέον, oι μελέτες λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας(fMRI) υποδεικνύουν ότι, τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) μπορεί να χρειάζονται αυξημένη ενεργοποίηση του φλοιού και του υποφλοιώδους εγκεφάλου για να ολοκληρώσουν δύσκολες νοητικές εργασίες.

 Επιπλέον, ο νευρογνωστικός έλεγχος στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) έχει δείξει ελλείμματα στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της επεξεργασίας πληροφοριών, την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη μνήμη εργασίας. 

Οι γνωστικές διαταραχές στη συνέχεια γίνονται αντιληπτές ως υπερβολική ψυχική κόπωση.  

Ως σύνολο, αυτό βιώνεται  από άτομα με CFS ως «ομίχλη του εγκεφάλου» και μπορεί να θεωρηθεί ως η αλληλεπίδραση φυσιολογικών, γνωστικών και αντιληπτικών παραγόντων. Έτσι, τα γνωστικά συμπτώματα του CFS μπορεί να οφείλονται σε αλλαγμένη ενεργοποίηση και ρύθμιση της εγκεφαλικής ροής αίματος CBF,  που επιδεινώνεται από έναν στρεσογόνο παράγοντα, όπως η ορθοστασία ή μια δύσκολη διανοητική εργασία, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα άμεσης επεξεργασίας πληροφοριών, η οποία στη συνέχεια γίνεται αντιληπτή ως κουραστικό  βίωμα,  ως «εγκεφαλική ομίχλη. Ανάλογα με τη σοβαρότητα  αυτών των συμπτωμάτων, η γνωσιακή έκπτωση μπορεί να επηρεάσει την εργασία, τη σχολική επίδοση και την καθημερινή λειτουργικότητα.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Chronic fatigue syndrome: progress and possibilities.Sandler CX, Lloyd AR.Med J Aust. 2020 May;212(9):428-433.

Chronic Fatigue Syndrome: From Chronic Fatigue to More Specific Syndromes. Blitshteyn S, Chopra P.Eur Neurol. 2018;80(1-2):73-77. 

Chronic Fatigue Syndrome (CFS) and Cancer Related Fatigue (CRF): two "fatigue" syndromes with overlapping symptoms and possibly related aetiologies. Rovigatti U.Neuromuscul Disord. 2012 Dec;22 Suppl 3:S235-41. 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ψυχιατρική: